logo

Voorbereiden op de World Predator Classic met RdK part 1

WPC16Snoekbaarzen... Niet de soort waar Willemijn en ik veel op vissen. De meeste (vaak grotere) exemplaren vangen we tijdens het snoeken. Toch is het echt tijd geworden om te leren hoe we deze roofvis doelgericht kunnen vangen. Er is namelijk geen ontkomen aan meer aan voor ons "diehard" snoekvissers. We doen aankomend seizoen als team BIWAA mee aan de World Predator Classic vanuit de kayak!

Lees meer: Voorbereiden op de World Predator Classic met RdK part 1

Missie PR Baars

stuiterenHet Haringvliet staat al enige tijd bekend als een van de beste baarswateren ter wereld. Vrijwel nergens zit zoveel grote baars en de uitschieters naar 50 cm zijn talrijk. Het moest dan ook van dit water komen om Jan Willem Wijers (Mannen met baarden) aan een nieuw pr baars te helpen. Met 43,5 cm een niet onmogelijke opgave zou je denken. Helaas bleek maar weer eens dat het niet voor niets vissen heet en geen vangen.

Als we tegen half 8 de haven van Hellevoetsluis uitvaren ziet het er schitterend uit. De zon laat zich nog niet zien, maar in het licht van de lantaarns ziet de haven er sprookjesachtig uit. Bij het uitvaren merken we ook al snel dat het water bijzonder hoog staat. Zeker een 40 cm hoger dan normaal. Omdat het nog donker is besluiten we te beginnen met vertikalen op snoekbaars. De baars verwachten we eerder bij het eerste zonlicht.

Lees meer: Missie PR Baars

Bellyboat wedstrijd Friesland

Nadat wij (Rico en Mischa) in januari bellyboats aangeschaft hebben, zijn er al heel wat uren op het water doorgebracht. Toen kwam er een post op Facebook voorbij over een bellyboat wedstrijd in Friesland, georganiseerd door zeebaarscrack Siu de Moor, en hier hebben we ons direct voor ingeschreven. Een uitdaging, gezien het water voor ons totaal onbekend was, en er een aantal behoorlijk Friese namen in de deelnemerslijst stonden. Zondag 14 juni was het zover, de reis begon om half 8, toen we vanuit het Zuid-Hollandse Alphen aan den Rijn vertrokken richting Jirnsum, een klein dorpje in de buurt van Sneek. Het water dat het parcours bevatte was een typische Friese vaart met veel riet langs de oever, huizen aan het water, haventjes, en woonboten. Om half 10 arriveerde we bij Café de Fantast, na even lullen en een bak koffie konden de bellyboats klaargemaakt worden om te beginnen.

BB-dag1

Lees meer: Bellyboat wedstrijd Friesland

Open Street Leeuwarden

sf leeuwardenStreetfishing Leeuwarden; een nieuwe wedstrijd en dus een nieuwe uitdaging. Een water wat nou niet echt bekend staat om zijn goede vangsten, maar niet geschoten is altijd mis. Met Jouke druk aan het verhuizen en het regelen van zijn werkpapieren in Duitsland was mijn vaste teammaat niet beschikbaar. Toch was de keuze om te koppelen met een ander niet heel moeilijk. Jan Willem en ik hebben al heel wat uurtjes samen aan de waterkant gemaakt en weten wat we aan elkaar hebben. Iets wat toch wel erg belangrijk is tijdens een wedstrijd. Plan maken, aan het plan houden of eventueel in overleg het plan aanpassen naar de omstandigheden.

Lees meer: Open Street Leeuwarden

Einde seizoens-sessie Lauwersmeer

Dag 1

Om het seizoen in stijl af te sluiten besloten mijn vismaat Hans Scholte en ik om twee dagen te gaan vissen op het Lauwersmeer. We hebben een breed scala aan technieken en aassoorten losgelaten op de vis, maar we kwamen er snel achter dat onze nieuwe favoriet, de Zaander K, veruit de meeste vis opleverde. Over het algemeen waren het de natuurlijke, statisch gepresenteerde kleuren die de doorslag gaven, maar raar genoeg werd er ook gevangen op een chartreuse schoepstaart. Ik denk dat de vis op dat moment helemaal los was, want verder waren het de v-staartjes waar we het van moesten hebben. De eerste dag was niet wild qua aantallen, maar er kwamen wel enkele zeer mooie vissen bij de boot.

Lees meer: Einde seizoens-sessie Lauwersmeer

Open Street Gent

osgOpen Street Gent stond afgelopen weekend op het programma van de prostaffers Bart en Jouke. Twee mannen die inmiddels wel vaker met het streetfishing bijltje hebben gehakt. Na een goede voorbereiding qua materiaal en een flink aantal uren kijken op google streetview togen de mannen naar Gent. Lees hieronder hoe het hen verging in deze zo zou blijken loodzware wedstrijd.

 

Lees meer: Open Street Gent

Rockfishing Kreta

Eindelijk vakantie! Naar Kreta toe! Een zoektocht op het internet leerde me dat kreta en heel griekenland eigenlijk zwaar overbevisd zouden zijn. Er zou geen vis meer zitten en ik zou volgens de berichten online maar weinig succes kunnen hebben. Toch kon ik nergens informatie vinden over rockfishing. Een van mijn lievelingsvisserijen. Er zat dus maar 1 ding op. Het zelf proberen!

 

Lees meer: Rockfishing Kreta

Pack light enjoy the ride!

karpJe ziet het elke wedstrijd weer. Vissers die zich een breuk sjouwen aan materiaal. Maar waarom? Waar komt het uit voort? Ik denk uit onzekerheid. Onzekerheid om niet het juiste materiaal bij je te hebben. Bedenk je namelijk eens de mogelijke verschillende scenario’s die zich op het water kunnen afspelen. Die zijn talrijk. Er kan ineens veel meer stroming staan dan je voor ogen had, je kan je buurman zien vangen op dropshot, terwijl jij net een shad aanknoopte.

Eigenlijk zijn we als streetfishers alweer te ver doorgeschoten in wat we meenemen naar de wedstrijden. Minimaal 1 dikke tas gevuld met kunstaas, dikke jigheads, kilo’s lood, 5 klossen fluorocarbon, en veelal zelfs 2 hengels. Dit seizoen heb ik voor mezelf besloten om terug te gaan naar de basics. Hoe dikwijls zie je namelijk niet dat je 40 verschillende soorten en kleuren shadjes meeneemt en er uiteindelijk maar 1 of 2 gebruikt tijdens de wedstrijd? Kan je dan niet beter alleen hetgeen meenemen waar je echt vertrouwen in hebt? Kies je eigen stijl, kies je eigen aas en bepaal je eigen succes!

Lees meer: Pack light enjoy the ride!

RdK-Baits meets Daiwa

Noem drie wereldwijde topmerken van molens en reels en gegarandeerd dat Daiwa daarbij zit. Daar waar Daiwa een begrip is in Nederland onder de zeevissers en karpervissers blijft het bij de roofvissers wat achter. Om daar verandering in te brengen is het gehele RdK-Baits Prostaff Team afgelopen maandag uitgerust met de Daiwa Caldia. Het RdK-Baits Prostaff Team is voornamelijk actief binnen de snel groeiende tak van hengelsport van het Streetfishing. Het succesvolle Rdk-Baits Prostaff Team wil met materiaal vissen wat volledig is afgestemd op de visserij van het streetfishing. Vandaar dat de keuze is gevallen op de Daiwa Caldia.

 

Lees meer: RdK-Baits meets Daiwa

Dropshot workshop Wesdijk hengelsport

18Wesdijk hengelsport

De winkel van 'Hengelsport Barendrecht' aan de Gouwe nr. 9, is eind november 2012 overgenomen door de Gebroeders Wesdijk van Aquarium-, Dieren- en Vijverspeciaalzaak, gevestigd aan de Middenbaan 56-62 te Barendrecht. Wesdijk heeft meer dan 25 jaar ervaring in de verkoop van hengelsport in Barendrecht. De winkel wordt gerund door Willem Wesdijk en enkele gepassioneerde hengelsporters die thuis zijn in de verschillende takken van hengelsport.

Sander, fervent streetfisher en één van de trouwe klanten bij Wesdijk, heeft Willem enthousiast gemaakt over het streetfishing in zijn algemeenheid en de producten van Reins in het bijzonder. Dit enthousiasme heeft er uiteindelijk toe geleidt dat Wesdijk het Reins kunstaaspakket in zijn assortiment heeft opgenomen.Om de klanten van Wesdijk nog beter van dienst te kunnen zijn heeft Ralph de Kock van RdK-baits aangeboden om een workshop dropshotten te geven. Doel van de workshop was om zoveel mogelijk hengelaars kennis te laten maken met deze moderne vistechniek en daarmee zoveel mogelijk rendement uit de Reins producten te halen.

Lees meer: Dropshot workshop Wesdijk hengelsport

Nipro, koud en geslaagd!

logoAl in het jaar 2012 hebben Nipro Hengelsport en RdK-Baits een datum vastgelegd voor een workshop dropshotten. Zaterdag 23 maart moest het gaan worden. Het voorlaatste weekend voor het gesloten seizoen. De roofvis zal dan uit de winterslaap ontwaakt zijn en gaat op zoek naar voedsel en paaiplaatsen.

Hoe anders kan het lopen..... De verwachtingen waren niet al te best. De aanhoudende winter kon deze dropshotworkshop wel eens gaan verstoren. Ondanks de barre omstandigheden (gevoelstemperatuur van onder de -10°C) waren er toch een 15-tal deelnemers die de kou trotseerde om meer te weten te komen van het dropshotten. Sommigen van hen hebben reeds eerder gedropshot anderen nog nooit.

Lees meer: Nipro, koud en geslaagd!

Rockfishing voor bikkels

stekRockfishing! In Nederland een nog vrij nieuwe term, maar in landen als Frankrijk, Spanje en Engeland een hele specifieke tak van vissen. Ook rockfishing kun je nog weer onderverdelen in twee categorieën, namelijk light en heavy rockfishing. Waarbij het light en heavy slaat op de grootte en gewicht van het aas en materiaal wat daarbij komt kijken. Met reeds eerdere trips in gedachte begon het de afgelopen weken flink te kriebelen bij Jouke en mij (Bart), waarom wij besloten een trip richting Frankrijk te plannen om daar beide vormen van deze visserij uit te oefenen. Vorig jaar wisten wij in Frankrijk op enkele dagen tijd een flinke lijst aan vissoorten bij elkaar te vissen en ook nog eens in behoorlijke aantallen. De visserij leek op sommige momenten wel te gemakkelijk. Nou de afgelopen dagen hebben we op sommige momenten met weemoed terug gedacht aan die tijd.

 

Lees meer: Rockfishing voor bikkels

Even vakantie

IMG 2940

Veel eerder, veel veel eerder had ik moeten bedenken dat het najaar bij uitstek geschikt is om een vakantie te prikken. Met de korte dagen, koude temperaturen en te vaak regen is er in ons koude kikkerland maar weinig aan rond deze periode. De kans om dit te ontvluchten deed zich dan ook voor toen mijn vriendin vroeg of ik zin had om met haar mee te gaan naar Lanzarote. Zij zou hier twee weken op trainingsstage (hardlopen) gaan en ik zou dan mee kunnen en wat kunnen fietsen en uiteraard vissen.

Lees meer: Even vakantie

RdK-Baits prostaff visdag

23

Tussen alle bedrijvigheden door kon er eindelijk een dag geprikt worden waarop de prostaff visdag eindelijk doorgang kon vinden. De ideeën werden gewikt en gewogen en er werd besloten om er een dagje streetfishing in Amsterdam van te maken. Omstreeks 08.30 verzamelden zich de deelnemers, waaronder een aantal nieuwe gezichten, op het NDSM terrein in noord. De bedoeling was om met de pont richting centraal het IJ over te steken om aldaar achter de stekels aan te gaan. Dit gebeurde ook maar niet eerder nadat Ralph de nieuwe gezichten aan iedereen had voorgesteld en deze voordroeg om toe te treden tot het gilde van het RDK-baits Reins prostaffteam. Dat de nieuwe gezichten hier geen bezwaar tegen hadden bleek uit de enigszins verbaasde maar erg enthousiaste reacties van Michael Kwakman, Rocky en Jeffrey van Duivenvoorde en Gerrit Feenstra.

Lees meer: RdK-Baits prostaff visdag

Living The Dream

SAM 0276 Laat ik mezelf even voorstellen.

Mijn naam is Ivo Crabbe, fervent Streetfisher en winnaar Groningen 2012.

Dit alles gebeurde bij mij heel snel, en daarom wil ik mensen die interesse hebben in deze sport een duwtje in de rug geven. Van jongs af aan hield ik mij bezig met hengelsport. Mijn Vader is immers witvisser en mijn voorkeur ging in die tijd natuurlijk ook uit naar het witvissen. Toch droomde ik er wel eens van een monster snoek of een kapitale snoekbaars te vangen. Maar door steeds opnieuw te blanken gaf ik het altijd heel snel op. Toch heb ik 3jaar geleden de stap kunnen zetten, om me meer bezig te houden met het roofvissen. Op een hengelsportbeurs kreeg ik voldoende tips van roofvissers om hiermee van start te gaan. Alleen ving ik amper een vis, laat staan een snoek of snoekbaars! Enkel soms een baarsje en meestal ving ik niets. Gelukkig kwam die periode Streetfishing op, en begon ik te roofvissen in de stad. Laat ons zeggen dat ik dit tot 1 jaar geleden misschien 7 keer gedaan heb, en op goede dagen ving ik 2 tot 3 baarsjes. Niet echt veel uiteraard.

Lees meer: Living The Dream

Jeugd Dropshotdag

1Op zaterdag 7 juli jl.was het zover; De jeugd streetfishing dag werd voor de eerste keer in Bolsward gehouden.Er hadden zich 17 jonge deelnemers aangemeld waaronder wellicht een aantal jonge cracks op visgebied en er deed zelfs een heus damesteam mee.Evenals verleden jaar met de de bootvistroldag was het weer uitstekend zo niet warm te noemen,onthou dit dus alvast maar voor volgend jaar; voor mooi weer ga je naar de visdag bij van der Feer.

 

Lees meer: Jeugd Dropshotdag

Fotoverslag Streetfishing Delft

35 deelnemers verzamelden zich afgelopen zondag in Delft nadat de geplande wedstrijd van februari geen doorgang vond in verband met de hoeveelheid ijs. Toen –10 graden Celsius en nu een graad of 30 warmer! Dat is dan weer het ander uiterste.

Desalniettemin waren de deelnemers gemotiveerder dan ooit tevoren om aan de laatste wedstrijd SF van het seizoen 2011/2012 te beginnen. Mede ook omdat het roofvisseizoen nog maar een dag oud is. Bij aankomst stonden de eerste deelnemers al voor De Bonte Os te wachten.

 

Lees meer: Fotoverslag Streetfishing Delft

Dropshotten en jouw techniek als sleutel tot succes.

dropWanneer je de verhalen mag geloven is het fenomeen dropshotten voor de ene visser wel en voor de ander juist weer niet de sleutel voor het vangen van vis gebleken. Ikzelf ben al vrij lang met deze vistechniek bezig en moet zeggen dat het voor mij niet onverdienstelijk heeft uitgepakt, al is het niet vanzelf aan komen waaien. Ik heb vrij veel geïnvesteerd in experimenteren wat soms ook tot weinig of geen resultaten heeft geleid.

Ik zie vaak dat vissers staan te dropshotten op een wijze die meer lijkt op het vissen met een shad, het binnenvissen van de lijn gebeurt met flinke halen met af en toe een pauze. Kan dit niet dan? Ja hoor, dat kan wel ,alleen zou je het in mijn ogen geen dropshotten meer kunnen noemen. Zo zie ik ook wel vissers hun lijn en dropshotmontage met gelijke snelheid langzaam binnendraaien. Kan dit niet dan? Jawel, dat kan ook, alleen heet dat voor mij geen dropshotten. Deze vissen weliswaar met een dropshotrig maar passen niet de techniek toe zoals bedoeld voor dropshotten wat overigens niet betekent dat er dan geen vis wordt gevangen.

Lees meer: Dropshotten en jouw techniek als sleutel tot succes.